Djupjobb = lärande

Att lära sig något är resultatet av djupjobb. För att lära dig svåra saker snabbt måste du fokusera intensivt utan att bli avbruten. Kanske tänker du “Jag är skicklig på att multitaska”. Multitasking och lärande är som eld och vatten. Multitasking och lärande är faktiskt fysiologiskt omöjligt. Läs vidare om hur hjärnan lär. 

Svaret ligger i den isolerande fettvävnad (myelin) som växer kring hjärnceller (neuroner) och som får dem att reagera allt snabbare och med mindre energi. Enkelt uttryckt så blir du bättre på något när hjärnan utvecklar myelin kring relevanta neuron. Att ha lärt sig något och kunna det bra är att ha en välfungerande myelinproduktion. Det kräver fokuserad träning.

När du tränar fokuserat triggas en viss krets i hjärnan, om och om igen, i ett slags isolerat tillstånd. Träningen (repetition) triggar sin tur celler som kallas för oligodendrocyter och det krävs för att myelin ska bildas. Så med fokus isoleras den relevanta neouronkretsten tillräckligt mycket för att myelinisering ska ske. Väljer du istället att multitaska så triggas flera kretsar samtidigt och på måfå för att kunna isolera den neurongrupp som du vill stärka. 

Vill du veta mer om hjärnfokus på ett effektivt och hållbart arbetsliv – boka en föreläsning med Hajja.nu.

Dela inlägg:

Fler inlägg: