För tio år sedan skiftade vi vår uppmärksamhet på jobbet var tredje minut. Idag gör vi det var 45:e sekund och vi gör det hela dagen. En genomsnittlig arbetare kollar sin mejl 74 gånger per dag och byter arbetsuppgifter på datorn 566 gånger. Distraherar du dig från krävande arbetsuppgifter genom att slökolla mejlen? Kollar du Instagram samtidigt som du vilar i soffan? Handlar du på nätet när du väntar på bussen? Hur ofta gör du ingenting?
Att göra ingenting tar allt mindre plats i våra liv och något händer med oss när vi aldrig blir uttråkade. För när vi blir uttråkade i väntan på bussen (under förutsättningen att mobilen glömts hemma) aktiveras ett nätverk i hjärnan som kallas för default mode. Nätverket aktiveras när vår kropp går på autopilot och när vi inte tänker på en uppgift som kräver fokus. Tankarna börjar vandra och vi förlorar oss i dagdrömmar.
I det här tillståndet av “offlineläge” blir vår hjärna väldigt aktiv. Enligt tristessforskaren Dr Sandi Mann så innebär dagdrömmar att vi börjar tänka bortom medvetandet, närmare det undermedvetna. Nya kopplingar skapas i hjärnan genom att den kopplar ihop existerande nätverk på ett nytt sätt och vi hittar ofta lösningar på problem som vi klurat på under en tid. Inom kreativitetsforskningen kallas den här pausen för “inkubationstid” och den gör att vi lättare når nya insikter. Samtidigt ägnar sig hjärnan åt vår självbiografi. Den tittar tillbaka på våra liv, noterar de stora ögonblicken och vi skapar ett personligt narrativ och sätter nya mål.
Nästa gång du ska kolla mobilen, fråga dig själv: Vad söker jag? Vågar jag bli uttråkad. Kom ihåg – genom att göra ingenting blir du mer produktiv och kreativ. När gjorde du ingenting senast?
31Du och 30 andra6 delningarGillaKommenteraDela
Kommentarer
Kommentera som Hajja Hjärnfokus