ÅRETS JULKLAPP ÄR TILLHÖRIGHET – EN UTMANING FÖR OSS ALLA!

  • Start
  • Blogg
  • ÅRETS JULKLAPP ÄR TILLHÖRIGHET – EN UTMANING FÖR OSS ALLA!

Hjärnan och därmed vi är skapad för att ha människor omkring oss. Det är till och med så att det kan göra oss sjuka om vi är alltför ensamma. En smärtsam kunskap detta isolerade år!

Två människor som kramas

Hjärnan ser till att vi föredrar att vara en del av en flock genom att ge oss en belöningsdusch av positiva hormoner när vi umgås och är sociala. Av någon anledning sparar hjärnan faktiskt energi när vi är involverad i nära relationer. Då ser hjärnan färre risker och problem än när vi är ensamma och sårbara. 

Att ha många positiva sociala kontakter ökar inte bara vår lycka det kan också bidra till att vi presterar bättre på jobbet och kan till och med förlänga vårt liv. Desto större socialt stöd människor har desto mindre känslig är vi för stress och utmaningar.

I år krävs det extra mycket för att ge och få tillhörighet. Vi måste anstränga oss för att delta, involvera, inkludera och skapa närhet. Kan det finnas en bättre julklapp än att hitta på nya sätt att ge samvaro? I år är det dags att ändra traditionerna och skapa nya sätt att mötas. Träffas utomhus, gör en brasa, ta en promenad, värm glögg och duka med lussekatter i en park. Öppna julklappar på facetime, läs rim på telefon eller sjung julsånger kring en brasa. Kanske träffas vi kortare stunder men det blir bra det med.

Gör julen till en jul att minnas inte en jul att glömma. Nöden är ju uppfinningarnas moder och nästa år får vi säkert fira jul som vanligt igen!

Vi hoppas att ni får och ger årets julklapp – tillhörighet!

Dela inlägg:

Fler inlägg: