RETAS OCH FÅ EN VÄN FÖR LIVET – DEN SOCIALA HJÄRNAN

  • Start
  • Blogg
  • RETAS OCH FÅ EN VÄN FÖR LIVET – DEN SOCIALA HJÄRNAN

I USA och Kanada har man märkt att narcissismen ökar. Så pass mycket att man har börjat forska på varför. Svaret på frågan hänger ihop med att människor retas mindre med varandra. Mindre ret gör att folk inte kommer ner på jorden utan tar sig själv på för stort allvar. Vad fyller retandet för andra viktiga funktioner? 

Att retas (inte att förväxlas med att mobbas vilket är en helt annan historia) är en del i människors sociala kontroll av varandras beteende. Retandet ska avhandla något som är relevant för personen som tar emot retandet men ha med en eller flera markörer som visar att det är på skoj. Det kan handla om markörer som ett litet skratt, en speciell röst eller en glimt i ögat till exempel. 

I dagens samhälle har rädslan att kränka någon lett till en utveckling som skapar en grogrund för narcissism och ibland en oförmåga att korrigera sitt beteende. Retandet har många andra funktioner för vår sociala hjärna och vår tillhörighet. 

Dacher Keltner, professor i psykologi vid University of California, skrev en artikel i New York Times med titeln “In defense of teasing” (2008) där han menar att utvecklingen mot att ingen vågar retas gör att människan förlorar viktiga funktioner i utvecklingen av våra personligheter. 

Retandet har en hel mängd viktiga funktioner så som: 

  1. ATT UTTRYCKA ACCEPTANS: Man imiterar varandra på ett kärleksfullt sätt. “Jag ser dig” och uppmärksammar något speciellt med dig. Man retas mer i nära relationer och det blir en markör för att man är nära och vänner. Ett sätt att visa närhet och att någon annan ser dig som en humoristisk person som kan bjuda på dig själv.
  1. ATT TILLRÄTTAVISA NÅGON: Ett lekfullt sätt är betydligt mer effektivt än en tillsägning eftersom den inte får mottagaren att gå till motattack eller “tappa ansiktet”. Att säga till någon som skriker när de pratar telefon “du kan nog lägga ner telefonen jag tror att hon hör dig ändå” tillsammans med en markör i form av ett leende, en blinkning eller liknande tas emot helt annorlunda än att säga. “Sluta skrik när du pratar i telefon, du stör!”
  1.  ATT FRÄMJA ÖDMJUKHET: En viktig funktion för att “pysa luften ur narcissister” för att få dem att fungera bättre i gruppen utan öppen konfrontation.  
  1. ATT PROVTRYCKA SOCIALA RELATIONER: Är vi tillräckligt nära i relationen för att retas lite. Kan vi bjuda på oss själva?

Att retas på Teams är inte lika lätt eftersom vi lättare missuppfattar och missar viktiga signaler. Ännu en anledning till att vi snart behöver träffas igen och retfullt leende fråga kollegan om det går att prata än eller hon behöver några koppar kaffe till …

Är du nyfiken på att veta mer om den sociala hjärnan kontakta oss för en föreläsning.

Källor:

Dacher Keltner – “In defence of teasing” från New York Times https://www.nytimes.com/2008/12/07/magazine/07teasing-t.html

Podden Dumma människor avsnitt 56 “Retstickans revansch (retandets psykologi)”

Dela inlägg:

Fler inlägg: