ÖVERLÄGSEN STUDIESTRATEGI – TESTBASERAT LÄRANDE

  • Start
  • Nyheter
  • ÖVERLÄGSEN STUDIESTRATEGI – TESTBASERAT LÄRANDE

Gör som 3000 blivande läkarstudenter i vårt avlånga land. Lär dig genom testbaserat lärande, en överlägsen metod för att minnas mer. Grundprincipen är enkel. När du har lärt dig något nytt så “testar” du dig själv. Metoden passar utmärkt när du pluggar på distans. 

De positiva effekterna av testbaserat lärande är några av de mest bekräftade principerna inom kognitiv psykologi. Missa inte NA förlags oerhört spännande STUDIEPLATTFORM som bygger på testbaserat lärande. Plattformen använder AI, är individanpassad, evidensbaserad och älskad av användarna. Det är samma plattform som svenska läkarstudenter har använt för att lära sig stora mängder litteratur. Metoden fungerar inom bland annat naturvetenskap, språk och historia. Läs vidare och lär dig knepen!

TESTBASERAT LÄRANDE PÅ DISTANS – GÖR SÅ HÄR! 

Ska du lära dig ett längre material som du omöjligt kan lära dig under ett enda studiepass hjälper testbaserat lärande dig att både klara provet och att minnas innehållet efter provet. 

  1. Läs igenom texten du ska lära dig.
  2. Testa dig själv. Skriv sen ner allt du minns från texten. Ta dig tid. Kika inte i texten. Det är svårt att låta bli eftersom det är lättare att kika i texten än att försöka minnas den.
  3. Jämför därefter dina svar med texten. Vad saknas? Vad är fel?
  4. Återvänd till texten och repetera de partier som du inte kan ännu.
  5. Testa dig igen. Upprepa steg 2 – 4.

Att testa sig själv fungerar oavsett om du har läst, sett eller hört den nya informationen. En annan variant är att du kan du skapa egna frågor som är kopplade till texten. Svara sen på frågorna utan att kika i texten. För allra störst effekt ska du testa dig flera gånger och låta det gå allt längre tid mellan testtillfällena. Lärandet är som effektivast om du repeterar kunskapen precis när du håller på att glömma. 

Och du – är det svårt att byta studiestrategi? Inte så konstigt eftersom hjärnan gärna vill göra som den brukar göra för att spara energi. Ge inte upp och var rädd om dig för du är värdefull!

Dela inlägg:

Fler inlägg: