UPPMÄRKSAMMA NYA LÖFTEN I HJÄRNAN

Det närmar sig nyår och nästan vanemässigt dyker tanken om nyårslöften upp. Dags att montera ner “dåliga” beteenden som vanan att ta en kaka till kaffet, svära i varje sats eller slösurfa på mobilen. Märk väl att det likväl handlar om vanemässiga och automatiserade tankar som i allra högsta grad påverkar ditt agerande och dina prestationer.

Tanken “Jag är så dålig på digitala system” kan få dig att ge upp innan du ens har försökt lära dig. Tanken bekräftar och förstärker sig själv för hjärnan tänker gärna automatiserade tankar eftersom de kostar lite energi.

För att effektivisera skapandet av nya tankemönster kan du:

TÄNKA DEN NYA TANKEN
SKRIVA NER DEN
SÄGA DEN HÖGT
AGERA!

När du uppmärksammar den nya tanken på olika sätt skapas kopplingar mellan många olika delar av hjärnan och den nya tanken får ett annat djup och bredd.

Ska du skapa en ny vana måste du uppmärksamma och upprepa den nya tanken över tid. “Jag kan lära mig digitala system om jag anstränger mig över tid.” Bara då kan bestående och effektiva kopplingar mellan hjärnceller skapas. Det innebär också att du flyttar uppmärksamheten bort från gamla vanor och kopplingar som du vill montera ner. Kopplingar som sällan används förlorar sin kraft. Use it or lose it!

Det svåraste när vi ska skapa nya kopplingar är att komma ihåg den nya vanan. Så dela gärna ditt löfte med en nära vän som kan påminna dig. Vi behöver helt enkelt hjälp med att komma ihåg att komma ihåg!

Dela inlägg:

Fler inlägg: