UNIKA MINNEN URSKILJER SIG!

Att glömma kan definieras som att förlora information som har lagts på ett lager. Glömska kan uppstå genom att vi har problem att nå informationen från lagret. Glömska kan också uppstå då likartade minnen blir förväxlade och blandar sig med varandra när vi försöker hämta dem. För att förstå hur minnet fungerar behöver vi förstå vissa faktorer som kan påverka glömskan.

Det finns två intressanta teorier om varför vi glömmer. Den ena teorin är att minnet helt enkelt med tiden bleknar och vittrar bort över tid likt en gammal målning som står på vinden. Den andra teorin handlar om att glömska uppstår när minnesspåren på något sätt skyms genom att de överlappas eller blandas ihop med andra minnen. Dock verkar konsensus råda om att glömska är en blandning av de båda teorierna. Men låt oss fortsätta på den andra teorin om att blanda ihop minnen.

Om du till exempel försöker minnas VM-finalen i fotboll 2006 kommer du förmodligen att ha svårare att komma ihåg alla detaljer om du har sett många fotbollsmatcher och finaler. Då kommer du med större sannolikhet att blanda ihop dina minnen. Har du bara sett en enda VM-final kommer minnet förmodligen att vara tydligare.

Generellt sett verkar våra minnen tendera att påverka varandra och blandas ihop. Ju mer lika två erfarenheter är desto större är sannolikheten att de kommer att påverka varandra.

Så vill du minnas någon händelse extra tydligt i ditt liv – gör det helst bara en gång 🙂

 

Källa: Memory av K.Foster, Jonathan

Dela inlägg:

Fler inlägg: