Tonårshjärnan och sömn

Sportlovet är över och du som tonårsförälder eller pedagog kommer förmodligen att möta en och annan seg och surmulen tonåring som tvingats upp i ottan. Under lovet har de blivit riktiga nattugglor som förskjutit dygnsrytmen ännu mer. Kanske du tänker att tonåringar som sover länge är lata, men faktum är att hjärnsignaler och hormoner styr tonårshjärnans sömnmönster som skiljer sig från vuxnas.

 

Tonåringens sömnmönster

Tonåringar behöver nio till tio timmar sömn per natt och redan vid tio till tolv års ålder förändras den biologiska klockan. I en vuxen hjärna frisätts melatonin (som gör oss sömniga) ungefär två timmar tidigare än hos en tonåring. När du själv börjar bli sömnig runt nio, tio är den yngre generationen fortfarande uppe i varv. Melatoninet frisätts alltså senare i tonårshjärnan samtidigt som det stannar kvar längre. Det är därför det är så svårt för dem att vakna. Tonårshjärnan är knappast anpassad för tidiga skolmorgnar.

 

Sömn och inlärning

Man kan säga att sömn ger hjärnan tid att välja ut dagens viktigaste information och befästa den i minnet. Under REM-sömnen spelar hjärnan upp dagens händelser och konsoliderar dem inför förvaringen i olika minnesområden.

Om man vill anpassa sin inlärning efter hjärnans utformning så ska man passa på att plugga i anslutning till sömnen istället för att plugga på morgonen. Om man pluggar innan läggdags så förlorar man inte något av gårdagens framsteg utan kan börja inlärningen där kvällen slutade. Detta gäller inte för inlärningsförsök som görs på morgonen. Då tappar man istället lite av föregående dags framsteg efter en natts sömn. Två steg fram och ett tillbaka.

Att få skolan att senarelägga scheman görs nog inte i en handvändning. Så istället för att skälla på den morgontrötta slashasen kan du berätta hur hjärnan fungerar och att sömnen är central för inlärning. Berätta att sömnbrist kan leda till inlärningssvårigheter, glömska och sämre problemlösningsförmåga. Varför inte hjälpa tonåringen med att skapa goda kvällsrutiner som stänger ner all digital uppkoppling mot omvärlden och som släcker skärmarnas LED-ljus som får melatoninhalten att sjunka.

Var snäll mot hjärnan och sov sött!

Dela inlägg:

Fler inlägg: