TID ATT STUDERA HEMMA –  GYMNASISTER OCH FÖRÄLDRAR

  • Start
  • Nyheter
  • TID ATT STUDERA HEMMA –  GYMNASISTER OCH FÖRÄLDRAR

Med anledning av corona och stängda gymnasieskolor vilar stort ansvar på elever och föräldrar att tiden hemma ägnas åt studier. Även om lärare förser elever med uppgifter och material att sköta hemifrån är det upp till var och en att skapa goda förutsättningar för att studera hemma. 

Ta hjälp av fyra strategier för att skapa goda förutsättningar för att studera på egen hand. Planera och skapa kontroll över din nya situation och skapa goda rutiner tills skolorna öppnar igen.
Fyra strategier för att studera hemma:

1. Skapa en god studiemiljö hemma

Sitt i ett eget rum om du har möjlighet till det. Undvik säng eller soffa. Städa undan på (skriv)bordet så att du har gott om plats för dator, böcker, pennor och papper. Se till att plocka fram allt du behöver för dagens studier så slipper du ägna studietiden åt att leta prylar och tappa fokus. Stäng ner eventuella distraktioner innan du kör igång – mess, mejl, appar och annat som pockar på din uppmärksamhet. 

2. Planera skoluppgifter

Hjärnan älskar kontroll och att kunna förutspå vad som ska hända. Börja med att skriva ner alla uppgifter (moment) du ska jobba med på post-it lappar. Skriv ner en uppgift per post-it lapp. Skriv också ner en tidsuppskattning för hur långt ett moment borde ta. Då får du en realistisk bild över mycket du borde hinna med den här dagen.

Sortera lapparna i en hjärnsmart ordning. Gör de jobbiga och svåra uppgifterna tidigt på dagen och efter en längre paus. Varva mellan lätta och svåra uppgifter så att hjärnan får återhämta sig. Gör en uppgift i taget!

Individer som har en god koncentrationsförmåga kan jobba med fullt fokus under runt 4 timmar om dagen. Så ta vara på din tid av god koncentrationsförmåga. 

3.Planera pauser

Glöm inte att pausa. När man är stressad känns det ofta bra att köra på men det är faktiskt mer effektivt att pausa. Hjärnan slukar energi och behöver pausa för att orka en hel dag. 

Jobba i 30 minuters pass. Ställ alarm. När klockan ringer är det dags att resa sig upp för att öka blodtillförseln till hjärnan. Passa på att gå ut en sväng, gå i trappor, ta en nypa frisk luft på balkongen, hämta en frukt, gå ut med soporna, bädda sängen och så vidare. 

4.Korta tips för att lära mer

  • Börja med att läsa sammanfattningar för att få en helhetsbild och ett sammanhang. 
  • Läs och var uppmärksam på rubriker och begrepp. De visar vad som är viktigt.
  • Var noga med att förstå – det är svårt att minnas det du inte förstår.
  • Sammanfatta eller ställ frågor till texter för att bearbeta informationen. 
  • Markera det du inte förstår och fråga klasskamrater eller lärare vid tillfälle. 

Är det svårt? Det är ett kvitto på att du lär dig, inte ett bevis på att du är dum. Att lära sig nytt kostar alltid en ansträngning!

När du är klar med en uppgift – flytta din post-it lapp till en “färdig hög”. Att nå delmål frigör dopamin, en signalsubstans i hjärnan som skapar en känsla av välbehag men också motivation att fortsätta. När du är färdig med dagens studier – ägna dig åt helt andra saker! 

Behöver du hjälp med att effektivisera lärandet – läs “Hjärnfokus på minnet” och “Hjärnfokus på lässtrategier”. 

 

Dela inlägg:

Fler inlägg: