TA HAND OM DIN HJÄRNA I SOMMAR!

Snart tid för semester och med den: tid för vila, tid för återhämtning och tid för att hitta balans i livet. Passa på att ge din hjärna “The Healthy Mindplatter”, det vill säga en tallriksmodell för hjärnan för att den ska nå balans och fungera optimalt. Läs om fem av de sju mentala aktiviteter som utgör den “diet” som din hjärna behöver för att fungera optimalt.

PAUSTID: Slå dig ner, släpp görandet och låt dina tankarna komma och gå. När hjärnan inte är upptaget med att fokusera på en uppgift hamnar den istället i ett läge där den reflekterar över det som hänt dig och människor i din omgivning. Paustiden kan ge dig en bonus i form av insikter och lösningar på komplexa problem.

LEKTID: Ta tid för att leka. Lek ger positiva kognitiva effekter även för vuxna. När du leker blir du mer innovativ och leken ökar din förmåga att skapa nytt och hantera förändringar.

FOKUSTID: Fokusera en stund med fullkomlig uppmärksamhet utan distraktioner och multitasking. Då frisätts både serotonin och dopamin med effekten att kopplingarna mellan hjärnceller stärks.

TRÄNINGSTID: Ta dig tid för fysisk aktivitet. Träning sänker stressen, ökar ditt fokus och din kreativitet. Den ökar också nybildningen av hjärnceller och förbättrar minnesinkodningen.

SOCIAL TID: När du befinner dig i ett socialt sammanhang med vänner som du känner dig trygg med får du en dusch av oxytocin i hjärnan. Oxytocinet gör dig trygg, lugn, harmonisk och minskar stress.

Vi på Hajja Hjärnfokus loggar därmed ut från sociala medier för den här terminen. Vi lovar att pausa, leka, fokusera träna och umgås med familj och vänner. Hoppas att du gör detsamma! Va snäll mot dig själv.

I augusti återkommer vi med fullt hjärnfokus!

/ Annika och Lena

 

Dela inlägg:

Fler inlägg: