GLAD SOMMAR FRÅN OSS PÅ HAJJA HJÄRNFOKUS!

☀️?☀️?☀️?☀️?

Så är det dags att checka ut och varva ner efter den mest förunderliga våren i mannaminne. Alla har vi påverkats på olika sätt och i olika grad. Corona har med eller mot vår vilja inneburit ett stort lärande och vi är mer övertygande än någonsin att kunskap om hjärnan hjälper oss att förstå oss själva och andra under stora förändringar.

Första gången vi mötte kunskap om den sociala hjärnan fick vi den ena aha-upplevelsen efter den andra. Den största insikten lär oss att hjärnan till så stor del får oss att tänka och agera utifrån reflexer!

Över lag har vi människor några sociala triggers som får oss att hamna i ett hotat läge då amygdala (läs stressmotor) aktiveras och våra reflexer styr oss. En social trigger är osäkerhet. Det obekanta, nya och osäkra aktiverar amygdala. Vem har inte brottats med osäkerhet den här våren?!

Att känna till vad som triggar igång amygdala ger en känsla av kontroll och det har i sig en lugnande effekt (normalisering). Att sätta namn på sina känslor (etikettering) bromsar också amygdala. Det svåraste, men också det kraftfullaste verktyget är omtolkning. Med vår frontallob kan vi försöka tolka den rådande situationen i positiv dager och se möjligheter.

Det har inte gått en dag utan att vi har jobbat aktivt med normalisering, etikettering och omtolkning. Det har givit oss motivation och mod att lära nytt istället för att fly undan. Men att lära nytt kostar också mycket hjärnkraft. Så nu tar vi en paus. Vi lägger förändringar och lärande åt sidan för en stund. Nu väntar allt det där andra som hjärnan behöver. Tid att träffas, tid att leka och röra sig, tid att dagdrömma och bara vara.

Efter sommaren fortsätter vi lära andra om hjärnan för ett effektivt och hållbart lärande och samarbete.

Men nu – glad sommar vänner! ❤️

Annika och Lena

Dela inlägg:

Fler inlägg: