OMTOLKA FÖR EN LJUSARE TILLVARO!

Vi befinner oss mitt i en pandemi som tagit ny kraft. Det kan kännas segt och ensamt att jobba hemifrån. Teamsmöten tröttar ut och inte nog med det så är vi mitt i en lång mörk årstid. Dystert. Dags att omtolka! 

Våra emotionella reaktioner orsakas i grund och botten av hjärnans tolkningar eller värderingar av världen. Allt hjärnan kan veta, vet den inifrån sig själv. Men du har möjlighet att välja hur du tolkar varje given stund. Omtolkning utgår från premissen att “ovan molnen är himlen alltid blå” och handlar om att öva upp sig i att se det positiva i varje situation. Det handlar inte om att vara naiv utan att leta upp ljuset i mörkret.

Omtolka så här:

  1. Stanna upp och bli medveten om dina negativa tankar.
  1. Fundera över hur du kan tolka situationen positivt. Kan du lära dig något? Kan du få en ny erfarenhet? Kan du lära känna någon? Chans att göra något ovanligt?
  1. Bestäm dig för att fokusera på det positiva och stärk den tanken.
  1. Försök att göra detta varje gång du känner oro, stress eller negativa tankar.

Studier från Stanford och Columbia University visar att de som ofta omtolkar istället för att undertrycka obehagliga känslor överlag är lyckligare, presterar bättre i studier och arbetsliv, har mer framgångsrika relationer och är mer kreativa. Omtolkarna känner en större tillfredsställelse i livet. 

Alla kan lära sig omtolka men det tar lite tid. Du behöver träna under en period för att din plastiska och formbara hjärna ska lära om och bygga nya kopplingar mellan hjärnceller. I början kräver det också stora kognitiva resurser. Du måste förbjuda ditt aktuella sätt att tänka och dessutom skapa flera alternativa sätt att tänka, hålla dessa i huvudet tillräckligt länge för att sen välja ett sätt. Strategin kostar alltså hjärnkraft. Har du möjlighet kan du avlasta din hjärna genom att ta hjälp av någon som kan hjälpa dig att hitta nya perspektiv. Men håll i och håll ut. Till slut kommer du att omtolka med liten eller ingen ansträngning per automatik. 

Träna på omtolka redan idag. Börja i det lilla. Slut på kaffet hemma. Nej! Eller. Perfekt, du vinner en paus, en promenad och får frisk luft när du handlar kaffe. Vill du ha hjälp på traven kan du använda ett sätt som kostar lite hjärnkraft. Ta hjälp av humor och skratta åt eländet helt enkelt. Ovan molnen är himlen alltid blå.

Dela inlägg:

Fler inlägg: