MULTITASKING MIXAR MINNENA

Olika sorters minnen lagras i olika delar av hjärnan. Minnen som är kopplade till fakta och information processas i hippocampus som brukar beskrivas som en kopplingsstation mellan korttidsminnet och långtidsminnet. Men när du lär dig en färdighet (tänk praktisk kunskap) som att skriva på tangentbordet, rita en cirkel eller trä nålen i symaskinen så aktiveras striatum.

När du multitaskar och gör flera saker samtidigt, som att se på Games Of Thrones och läsa om kemiska formler för syror och baser, kommer informationen i högre grad att gå till striatum. Då tenderar hjärnan att skicka informationen om fakta till fel plats! Slutar du multitaska och istället bara fokuserar på en sak i taget så skickas informationen plötsligt till hippocampus igen.

När du multitaskar verkar det som att förmågan att skapa flexibla minnen delvis går förlorad. Tänk dig flexibla minnen som att du skapar många olika minnesledtrådar som hjälper dig att plocka fram ett minne. Du kanske minns en genomgång i sal 306 av syror och baser, att läraren hade en likadan tröja som din mamma, att din bänkkamrat doftade Donna Caren och att du antecknade i ditt rutiga block. Minnet av genomgången kan väckas till liv av du befinner dig i samma lokal, att du bläddrar i anteckningsblocket eller av att ser din mammas tröja. Så, givetvis vill du inte missa möjligheten att väva många olika minnesledtrådar som ökar chansen att du kan plocka fram ditt minne.  

Av anledningen att multitasking mixar minnena verkar det vettigt att göra en sak i taget. Underlätta för din hjärna att minnas det du vill. Mono inte multi.

 

Källa: Skärmhjärnan av Anders Hansen

Dela inlägg:

Fler inlägg: