NÅGRA TANKAR OM TANKAR

Känner du igen tanken att intelligens är något oföränderligt? På samma sätt som att din ögonfärg kommer att vara densamma livet ut kommer din intelligens att vara oförändrad. Den här tanken får dig att bli en del av ett genetiskt lotteri. Antingen drog du vinstlotten i det genetiska lotteriet och du vann intelligens eller så drog du nitlotten med lägre intelligens som följd. Orättvist!

Den här föreställningen att intelligens är ett oföränderligt resultat av genetiska anlag påverkar tyvärr lärandet negativt. Så här går tankegången. Smarta individer behöver inte anstränga sig och arbeta hårt för att få höga betyg eftersom de är intelligenta. Om du anstränger dig och arbetar hårt betyder det uppenbarligen att du inte är smart. De här tankarna skapar en negativ spiral för lärandet: Elever vill ha höga betyg för att verka smarta men om de pluggar för att nå höga betyg ses de som osmarta.

Slå hål på tanken att intelligens och förmågor är statiska och medfödda. Att inte klara ett test eller förstå en genomgång betyder inte att du är dum. Det betyder att du är i ett lärande och att du inte kan – ännu. Du måste lägga ner hårt arbete över tid för att lära. Du är inte dum om du behöver anstränga dig. Det är dumt att inte anstränga sig.

Dela inlägg:

Fler inlägg: