Hajja så minns du mer!

Visste du att långtidsminnet lagrar förståelse? Om du skulle  läsa det här blogginlägget kommer du (med största sannolikhet) inte att kunna återberätta det lästa, ord för ord. Förmodligen kommer du istället att återberätta andemeningen eller själva förståelsen av texten.

Vi minns alltså förståelsen, inte orden i sig, och det vi inte förstår har vi svårt för att minnas. Om du tycker att det är svårt att sammanfatta en text du har läst är det en signal om att inte greppat den. Kanske är det läge att gå tillbaka till texten och läsa om vissa partier.

Hjärnan har en förkärlek att skapa mening om det inte finns någon. I en studie fick deltagare i uppgift att försöka memorera olika bilder av kludder, det vill säga enkla linjer som formats till nonsensbilder. En del deltagare fick förklaringar till vad de olika kludderbilderna föreställde och de kunde i en högre utsträckning rita bilderna korrekt från minnet (70%). Deltagare som inte fick någon betydelse kopplad till bilderna mindes också färre bilder (51%).

Så när du ska försöka minnas information som du inte förstår och tänker att du passivt får lära dig informationen utantill – byt strategi. Lägg din tid på att hajja istället, då minns du mer.

 

Dela inlägg:

Fler inlägg: