DU ÄR NYFIKEN MEN DÅLIG PÅ ATT TÄNKA!

  • Start
  • Blogg
  • DU ÄR NYFIKEN MEN DÅLIG PÅ ATT TÄNKA!

Visst låter det provocerande att påstå att vi människor är nyfikna men inte bra på att tänka. Hjärnan är väl utformad för att tänka!? Nej. Fel faktiskt. Hjärnan är utformad för att vi ska slippa tänka. Tänkandet är långsamt, energikrävande och opålitligt. Däremot är vår förmåga att upptäcka och se både snabb, energisnål och säker.

Om du slår dig ner i ett nytt mötesrum och betraktar det tänker du knappast: Jaha, det var en stor, vita slät yta här. Förmodligen är det ett bord och de sex svarta träföremålen, är det möjligtvis stolar? Ditt synsystem tar in hela scenen på ett ögonblick: ett vitt bord och sex svarta stolar. Tyvärr är ditt tänkande betydligt långsammare. Det räknar inte ut ett problem lika snabbt som ditt synsystem tar in en visuell sen. Du behöver heller inte anstränga dig när du upptäcker det nya mötesrummet. Att se kräver lite energi. Men när du ska tänka ut lösningen på ett problem måste du koncentrera dig vilket kostar hjärnkraft.

Slutligen är ditt synsystem säkert och levererar ofta korrekta bilder. Ganska sällsynt att du skulle mista ett bord och sex stolar för något annat. En jättemyra månde? Tänkandet är däremot osäkert. Kanske det knappt kommer i närheten av en lösning eller så är det rentav felaktig.

Nu kanske du protesterar och menar att vi faktiskt tänker och löser problem dagarna i ända. Mycket riktigt. Vår listiga hjärna letar då helst bland våra långtidsminnen och plockar fram tidigare lösningar. Då slipper vi tänka oss fram till en ny lösning. Vi gör som vi brukar. Inte särskilt nytänkande men energisnålt.

Men vad krävs då för att vi ska behålla vår nyfikenhet och vilja tänka och lösa problem? Faktum är att vi njuter när vi löser problem eftersom vi då får en liten dos dopamin. Men vår nyfikenhet släcks om tänkandet är för lätt eller för svårt. För lätt är meningslöst och för svårt är frustrerande. Således – vi tycker om att tänka om vi bedömer att tankearbetet kommer att ge oss den tillfredsställelse som vi får när vi löser ett problem.

Så med bakgrunden att vår nyfikenhet väcks när vi ser ett problem vi tror att vi kan lösa – vilka utmaningar kan du skapa som kräver tänkande som varken är för lätt eller för svårt? Det du!

Dela inlägg:

Fler inlägg: