DISTRAKTIONER OCH UPPMÄRKSAMHET

Varje distraktion, hur liten den än är, avleder uppmärksamheten. Sedan krävs en stor ansträngning för att åter kunna rikta fokus mot den punkt där man befann sig före avbrottet. Allra svårast är detta om man håller på att lära sig något nytt. Då håller nya kopplingar mellan hjärnceller på att etableras och de är svaga. Varje gång du ska försöka börja om på det nya måste hjärnan återaktivera miljarder av alldeles nya kopplingar, som kan försvinna på ett ögonblick.

Distraktioner innebär en stor ansträngning. När man äntligen har tagit sig tillbaka till det man höll på med har förmågan att fokusera ytterligare försämrats. Om man befinner sig i en miljö där man skiftar fokus kanske tio, femton gånger i timmen kommer man bara att kunna prestera en bråkdel av vad som är möjligt. Mindre energi är lika med mindre förmåga att förstå, fatta beslut och minnas.

Den effektivaste tekniken för att hantera distraktioner är enkel. Hjärnan föredrar att fokusera på sådant man har framför sig. Så vill du förbättra dina mentala prestationsförmågor – stäng av alla distraktioner!

 

Dela inlägg:

Fler inlägg: