Vi har en hjärna och en kropp som är gjorda för väldigt mycket mer rörelse än vad som ryms i vår dagliga tillvaro. Att rörelse påverkar kondition och muskler vet vi, men hjärnan verkar vara det organ som förändras och förstärks allra mest av fysisk aktivitet. Den rörelse som på savannen kom av sig själv kallas idag träning och påverkar i princip alla tankemässiga förmågor till det bättre: minne, kreativitet och koncentration. Men även stresstålighet och välmående ökar.
Hur mycket rörelse krävs för att träna hjärnan? För att nå maximal effekt av träningen ska man träna tre gånger i veckan under 45-minuterspass där man får upp pulsen och blir flåsig. Men faktum är att även mindre rörelser får effekt på koncentration, kreativitet och minne. Med korta Brain Breaks kan du enkelt få in rörelse i klassrummet oavsett ämne!
Även mindre mängd rörelse ger effekt på koncentrationsförmågan. Det finns studier som visar att även lite fysisk aktivitet påverkar våra tankemässiga förmågor. Endast fyra minuters rörelse ökar koncentrationen och påverkar barns förmågor att bortse från distraktioner och de presterar bättre på koncentrationstester. Det handlar inte om att de “bara springer av sig överskottsenergi” och att de därför blir lugna. Hjärnan fungerar kort och gott bättre när man har rört på sig och det gäller både barn och ungdomar.
Bara fantasin sätter gränser när det gäller rörelse i skolan och när man väl kommer igång blir det snabbt ett naturligt sätt att jobba och ni kommer att komma på nya sätt att bygga in rörelse hela tiden. Varför inte skaffa lite ståbord, använda fönsterna att skriva på eller kanske ta kreativa promenader.
Modern forskning har gett oss en stor möjlighet att förstå hur vi ska använda våra gamla strukturer och hjälpa våra elever att utveckla sina hjärnor. Genom att alla som jobbar i skolan berättar om hur viktigt det är med rörelse och implementerar det i sina klassrum så ger vi alla barn och ungdomar det viktigaste de kan få – bra förutsättningar för koncentration, vakenhet, kreativitet och stress.