EN KOLLEKTIV RÄDSLA – TRE TIPS FÖR ATT DÄMPA DIN ORO

  • Start
  • Nyheter
  • EN KOLLEKTIV RÄDSLA – TRE TIPS FÖR ATT DÄMPA DIN ORO

Just nu är hela samhället drabbat av en kollektiv oro. Hotsystemet i hjärnan drar igång varje gång vi hör om Corona, virus eller epidemi. Det är en del i vår hjärna som kallas för det limbiska systemet som reagerar på allt som kan uppfattas som ett hot och framför allt den del som kallas för amygdala, vår stressmotor, som triggas.

Amygdala är inte lätt att hålla ordning på för inte bara drar den lätt igång när den uppfattar ett potentiellt hot, den är dessutom självförstärkande till sin natur, vilket innebär att när den väl är aktiverad så letar den ständigt efter ytterligare hot. Just nu är det lätt att hitta “hot” bara man öppnar datorn eller telefonen. Så här följer tre enkla tips för att lugna en nervösa amygdala och dämpa din oro:

 1. ETIKETTERA

Sätt ord på vad du känner. När du namnger känslan måste du använda din frontallob. Man kan säga att frontalloben och det limbiska systemet sitter ihop som en gungbräda. Det innebär att när du är rädd och känner dig hotad är det limbiska systemet och amygdala högaktiva och din frontallob (“ditt logiska tänkande” eller ditt förnuft) är lågaktiv. När du ska tänka ut vad det är du känner och sätter ord på känslan så aktiverar du din frontallob och detta lugnar amygdala. Detta i sin tur bromsar rädslan eller oron. Säg det gärna högt och med få ord. “Jag är rädd för att bli sjuk”. “Jag är orolig för mina föräldrar”. “Jag känner mig orolig”.

 2. OMTOLKA 

Att omtolka handlar om att se det positiva i tillvaron. Det gör dig faktiskt i längden till en lyckligare människa. Kanske kan du tänka på att du nu förmodligen lär dig att agera så att du håller dig frisk genom att exempelvis tvätta händerna ordentligt eller att inte nysa i händerna utan i armvecket.  Allt detta är saker som skyddar dig från alla möjliga sjukdomar och infektioner. Så bra att du skapar hälsosamma vanor som du kan ha nytta av hela livet.

 3. FLYTTA FOKUS

Försök att tänka på annat. Du behöver inte läsa alla uppdateringar eller artiklar som handlar om smitta eller surfa runt för att kika på hur många som är smittade på olika ställen. Öva dig på att flytta fokus från sådant som oroar dig till sådant som gör dig glad. När du tänker på saker som gör dig glad eller gör sådant som du tycker om så frigörs signalsubstanser i hjärnan (oxytocin, dopamin och serotonin) som har med välmående att göra och detta dämpar i sin tur stresshormonerna. Det finns alltid något att oro sig för i livet men det finns också alltid något som kan göra dig glad. Genom att öva på att flytta fokus blir du helt enkelt bättre på att få dig själv att må bättre.

Snart är våren här!

____________________________________________________________________

JOBBAR DU I SKOLAN OCH VILL GÖRA EN ÖVNING MED ELEVERNA FÖR ATT DÄMPA DERAS ORO:

ÖVNING

I klassen kan ni tillsammans skriva ner lappar på de tre olika strategierna. Varje elev får sex post-it lappar i tre olika färger. Varje strategi har en färg.

A) På två av lapparna i den första färgen ETIKETTERAR du genom att skriva en sak på varje lapp av det som oroar dig.

B) På två lappar i en annan färg OMTOLKAR du genom att skriva två saker som du kan lära genom Corona epedemin.

C) Skriv slutligen två lappar i den tredje färgen där du ger förslag på saker som gör att du BYTER FOKUS det vill säga två saker som gör dig glad som du kan tänka på istället.

Sätt upp lapparna på väggarna eller gör ett collage tillsammans i klassen och passa sedan på att göra något av det som gör dig glad!

 

Dela inlägg:

Fler inlägg: