STATUS OCH SOCIAL SMÄRTA

Människans känsla av status är så ömtålig och påverkar oss så mycket att hjärnan upplever det som en primär belöning att öka i status men också ett primärt hot att tappa status. Tyvärr är det mycket lätt att få en känsla av att tappa status. Det kan hända när man spelar fotboll och missar målet, om man upplever att andra är mycket bättre på någon uppgift i skolan eller vid något så simpelt som att man skämtar och ingen skrattar.

När man möter en ny person kommer hjärnan genast att försöka scanna av var vi står i förhållande till varandra. Beroende på vem vi är kommer vi att utgå från vem som är snyggast, smartast, rikast, äldst och så vidare. Oavsett vad vi anser är viktigast kommer resultatet att bli en stark känslomässig respons när vi uppfattar att vi stiger eller sjunker i status och det påverkar våra mentala processer.

Med den kunskapen om våra hjärnor är det inte så konstigt att det larmas om att sociala medier gör oss deprimerade. I det ständiga flödet som strömmar över oss kommer någon där ute alltid att uppfattas som bättre, snyggare, smartare, smalare eller vad vi uppfattar som viktigast. Att ständigt få känslomässiga påslag och uppleva att man sjunker i status orsakar social smärta. Social smärta kan faktiskt göra lika ont som fysisk smärta eftersom de två uppträder som synonymer i hjärnan. Inte nog med det. Du minns den sociala smärtan men inte den fysiska. Så har du funderat på att spendera mindre tid på facebook, instagram eller snap så har du fått svaret nu. Gör det och må bättre!

Dela inlägg:

Fler inlägg: